Sokkestrik er rekonvalcensstrik, i hvert fald i dette tilfælde. Jeg behøver ikke at tænke ret meget, når jeg strikker sokker (af den “kedelige” standard slags), hvilket nok er årsagen til, at det er blevet til to nye par under sygemeldingen.

Sock knitting is recovery-knitting, at least in my world. I don’t have think too much when I knit (vanilla) socks, which probably is the reason for my having knit two new pairs during my sick leave.

 

  • Stripey Man socks (Ravelry project page)
  • Mønster/Pattern: Variation over min standard sokkeopskrift, str. meget stor (herre 47) / Variation on my standard sock pattern, size very large (men’s 15)
  • Garn/Yarn: Regia 4-Fäig Uni (col. 2000) + Lorna’s Lace Sheperd Sock (col. Ice House), total 84 g = 4,1 % for Sock-Yarn-O-Meter
  • Pinde/Needles: 2½ mm
  • Noter/Notes: Par nr. 1 af 26 / Pair no. 1 of 26

Dette par er også det først par i det nye sokke år (som af uvisse årsager går fra 1. juni til 31. maj). Denne gang har jeg ikke været helt så optimistisk og har kun meldt mig til at strikke 26 par. Sidste år nåede jeg ikke engang halvvejs til de 52 par, så 26 par er skam stadigvæk en udfordring.

 The above pair is also the first in the new year of the sock knitting challenge (which from reasons unknown to me runs from June 1st to May 31st). This time I have been more moderate and have only signed up for 26 pairs. Last year I didn’t even get to the halfway point of the 52 pairs, so 26 will still be a challenge.

  • Possum Argyles (Ravelry project page)
  • Mønster/Pattern: Igen min standard sock, dog tilsat intarsia og jumperpinde for at få argyle mønsteret / Once again my standard sock, though modified and knit back and forth on the leg to enable the intarsia knitting of the argyle pattern.
  • Garn/Yarn: Supreme Possum Merino i Demin, Green og Natural (købt hos J.O.Y), samt Arwetta, i alt 86 gram, desværre tæller kun 32 som ægte sokkegarn, så det giver 1,6% til Sock-Yarn-O-Meteret / Supreme Possum Merino in colours Demin, Green, and Natural (bought at J.O.Y) and some Arwetta, a total of 86 grams. Unfortunately only 32 g are true sock yarn (the arwetta) which gives 1,6% for the Sock-Yarn-O-Meter.
  • Pinde/Needles: 3mm jumper + DPN
  • Noter/Notes: Par nr. 2 af 26 / pair no. 2 of 26

Jeg forstærkede hæl og tå på argylesokkerne ved at holde en tråd arwetta med. Dvs. at sokkerne har dobbelt tykkelse disse steder. Jeg håber, det gør at de holder lidt længere end jeg frygter. Lad mig bare sige, at possumgarnet er virkelig lækkert og blødt, men det føles godt nok ikke slidstærkt. Magen gik dog og drømte (i vinters) om et par sokker i sådan noget garn, og så går man jo som god strikkende kone i gang. Jeg håber, han får lidt fornøjelse ud af dem inden de fordamper.

I strengthened the heels and toes of the argyle socks by knitting with a strand of arwetta held together with the possum yarn. Thus the socks have double thickness these places. I hope this helps them wear better, because honestly I fear that they will wear out quickly. I love the possum yarn, no doubt about that, it is soft and gorgeous, but I don’t think it’s very strong. However, the Mate dreamt about such socks (sometime in the winter) and then my course was laid as a (sometimes) obliging knitting wife. I hope he’ll get som joy out of them before they evaporate.