Oslo opera house

Det var ganske rigtigt Oslo, som jeg har muntret mig i i sidste uge. Min mor og jeg fangede et cruise+opera tilbud med DFDS for et par måneder siden og glædede os siden da helt vildt til en hyggelig mor-datter tur. At jeg så også fik lidt mig-tid på den konto gjorde det jo kun endnu bedre.

As some guessed, Oslo was the city that I enjoyed a couple of days last week. My mother and I caught a cruise-opera offer with DFDS a couple of months ago and had since then looked forward with glee to a mother-daugher trip. As a bonus I got some me-time at the same time, but that only made things better.

 Bridge in Vigelands Sculptural Park

Vi vandrede byen tynd den første dag, sådan føltes det i hvert fald næsten, og så både operahus, Vigelandsparken, Bygdøy og Folkemuseet. Alt sammen i smukt, klart solskinsvejr med en god stærk brise der gav blus i kinden og appetit på lidt varm mad. Aftenen var helliget operaen, og vi havde fine pladser med godt udkik, omend benpladsen var ganske trang. Jeg kunne rigtig godt lide forstillingen, især på grund af den vellykkede opdatering.

We walked around the city the first day, quite a long walk if you asked my feet. We saw the new opera house, Vigelandsparken, Bygdøy and the Folk Museum. The sun shone from a clear though windy sky, which made the cheeks glow and the appetite ready for some hot food. The evening was spent in the opera. We had good seats and though the space for long legs was rather restricted, it was a good experience. I liked the performance and especially the way the opera had been updated.

 Stavkirke

Dagen efter var mere shoppingpræget, skønt kultursjælen blev nurset med et kig ind i rådhusets forhal og en gennemgang af Nationalgalleriet, hvor visakortet så også kom i sving… der er altså noget med museumsbutikker. Dernæst gik den vilde jagt på en strikkebutik, for jeg ville åh så gerne have “Selbuvotter” bogen med hjem. Efter et par fejlskud fandt vi endelig Husflidens håndarbejdsafdeling, hvor de både havde ganske meget garn (jeg købte faktisk ikke noget), og også den ønskede bog. Inden da havde jeg dog været så heldig at få en anden smuk og lækker strikkebog af min mor. Så hjembringelsen er ren inspiration i denne omgang.

The next day was rather more for shopping, though the artistic soul had its food in a glimpse of the townhall and a walkthrough at the National Gallery. Here the visa card had its debut too… something always gets to me in museum shops. After this the wild chase for a yarn shop began. The reason was that I really really wanted to buy a copy of the “Selbu mittens” book. A couple of missleads didn’t affect us and finally we found the craft section of the Husflid shop. They had rather a lot of yarn (I didn’t buy anything.. I know, shocking) and also the wished for book. Before that my mother had gifted me with another beautiful knitting book, so the haul this time was pure inspirational.

The knitting books