Nuuk

Jeg er tredobbelt heldig. Jeg har nemlig i løbet af det sidste år været i smukke, skønne Grønland hele tre gange. Den sidste gang for et par uger siden, hvor min søster og jeg besøgte vores mor og bare havde nogle dage for os selv. Vi havde smukt vejr og var på en lang sejltur ind i Lysefjorden, som jeg ikke før har været inde i. Som vi sad der på dækket af speedbåden, der drønede rundt i det store landskab, fik jeg endnu en gang forståelsen af, hvor stor naturen er deroppe, og hvor langt væk man hurtigt kommer fra alting. Det giver ydmyghed, men samtidig fred i sjælen – i hvert fald hos mig.

I am trice blessed, as I have been in beautiful, utterly breathtaking Greenland trice during these past twelve months. The last time was just a couple of weeks ago, where my sister and I visited our mother and had a few wonderful days just us three together. We had quite beautiful weather several days, and one of those days was spent on a boat trip on Lysefjorden. As we sat on the deck of the boat speeding along the waters of this rather magnificent fjord, I once more understood – with my body as well as my mind – how big the nature is and how far away everything suddenly can be. It’s a humbling, yet peaceful thing to contemplate – or so I feel.

Lysefjord

waters

Narsaq

På flyveturen hjem havde vi et fantastisk kig til storisen på Grønlands østkyst. Det var et ganske fascinerende syn, især når man tænker på, at den skal væk, førend der kan komme forsyningsskibe til kysten. Det var en smuk måde at sige farvel og på gensyn for denne gang. Skønt jeg kun var deroppe i fem dage i denne omgang, så fik jeg en del af fjeldene og fjordene med hjem som ro i sind og sjæl – jeg bliver aldrig træt af Grønland.

On the flight back we had a breathtaking view of the great sea ice of the east coast of Greenland. It was fascinating, especially when you think about the fact that it needs to dissipate quite a bit before any supply ships can reach the coast. It was a pretty way to say farewell for this time, and even though I only was there for five days this time, I once more brought home a bit of fjord and mountain as peacefulness in my soul. I’ll never tire of visiting Greenland.

The east coast