Årets store ferie gik til Slovenien med bil og telt og hele cirkusset. Det gik rigtig godt, MM fandt sig i både køreture og vores slæben rundt til spændende (for os) steder. Vi kørte afsted hjemmefra i begyndelsen af sidste uge med kurs sydpå og kom hjem i går omkring midnatstid – har nu lært at 1000 km nok er det absolutte max for en enkelt dags kørsel.

The big holiday of the year had Slovenia as the destination. The theme was camping with car, a big tent and all the circus that follows that. We had a wonderful time, MM took the long car trip and all the bustling with rather astonishing calm and had fun most of the places we went. We drove from Denmark Monday morning last week with a southern course and we arrived home yesterday around midnight – we have now learned that 1000 km probably is the absolute max for a single day’s driving.

Det var en skøn ferie. Vi så smukke landskaber og naturscenerier bl.a. søer og smukke vandfald, især oppe nordvest, hvor vores første lejr lå. Længere sydpå var vi i huleland, og jeg fik opfyldt et ønske, som jeg har haft siden jeg var 7 år gammel nemlig at besøge hulerne ved Postojna. Det var spændende at se, om de kunne holde til den forventning jeg havde, men der var ingen tvivl, allerede i toget på vej ind (jep, man kører 2 km i tog ind i et bjerg gennem drypstenshuler før man kommer ud at gå) var min hulelykke gjort! Det var stort, rigtig, rigtig stort. Jeg var helt overvældet, da vi atter så dagslys, og jeg kan kun anbefale alle at tage en tur derind, hvis man er i nærheden. Dagen efter besøgte vi bl.a. Lipica, hvor de originale lipizzaner heste bliver opdrættet. Selv for ikke-heste-mennesker som Magen og jeg var det spændende at høre om stutteriet og historien bag. MM var helt solgt, så måske han bliver en hestedreng?

It was a wonderful holiday. We saw a lot of beautiful landscapes and nature scenery – lakes, mountains and waterfals and such, especially up in the north west corner of the country, where we had our first camp. Further down south we came to cave land, and I got a wish fullfilled that I have had since I was 7 years old – to visit the caves at Postojna. It was rather exciting to see if they could bear up to the long formed expectations, but there were no doubts. Already in the train through the mountain (yup, you drive 2km through natural tunnels and dripstone caves before you are allowed out to walk) my cave happiness was more than secure. It was huge, really really huge. I was (and still am) amazed and dazzled when we saw daylight again. I will advise anybody who visits the area to go to the caves and take the trip. Next day one of our visits was to Lipica, where the original lipizzan horses are bred. Even non-horse-people like the Mate and me were well entertained, and it was exciting to see the stables and to learn about the rather fascinating history. MM was overjoyed, perhaps he’ll turn out to be a horse-boy?

 

Det var dejligt at være afsted, og det er dejligt at være hjemme igen med en masse gode minder i bagagen. Det er bestemt ikke sidste gang, at familien drager på camping, og det er nok heller ikke sidste gang vi har været i Slovenien.

It was wonderful to be away, and it’s wonderful to be back home with a lot of good memories as souvenirs. It certainly isn’t the last time our family has gone camping, and it is probably not the last time we have been in Slovenia either.